Voor deze workshop vertrekken we van een protocol: End to End (2015). End to End is een improvisatie-, ervarings- en reflectiemethode. Vertrekkend van een veld met objecten en gereedschappen transformeren we deze objecten individueel op een vrije manier. Daarna plaatsen we de vervormde objecten terug in het gemeenschappelijke veld om later verder vervormd te worden (door anderen). Na het spelen nemen we de tijd om samen te reflecteren over onze individuele ervaringen, maar ook over de werking van de gehele groep als ‘vervormingsmachine’. Op die manier fungeren de reflectiemomenten als een vorm van dramaturgie zowel op het individuele vlak als op het vlak van het groepsproces en de methode zelf. Eigen aan de praktijk van dramaturgie is dat ze een aanleiding vormt om processen bij de sturen. Zo ontstaat tijdens de week een geheel eigen (groeps)invulling van End to End; we sturen als groep zelf de methode bij waar nodig. Naast het maken en reflecteren worden deelnemers ook uitgedaagd de eigen ervaringen en reflecties individueel en als groep te documenteren in een schets-/notititieboek. Samen zullen we ook het landschap dat in de ruimte ontstaat lezen/interpreteren en mappen. Naar het einde van de week duikt de vraag op: Hoe kunnen we ons proces inzichtelijk maken naar anderen toe?

Dit atelier is uitermate geschikt voor mensen die op een creatieve manier willen spelen en plezier maken en die interesse hebben in improviseren/bricoleren/scheppen, in het deelnemen aan een kunstwerk, en in het reflecteren over betekenisproductie. En voor wie wil oefenen in documenteren en gedeeld auteurschap! Geen specifieke vaardigheden vereist! Iedereen welkom!

End to End is een methode die sinds 2015 ontwikkeld werd binnen de collectieve onderzoeksgroep ‘Performing Objects’ Enough Room for Space, Brussel). De methode is gebaseerd op improvisatiesessies die ontstonden na workshops over performance, improvisatie en ‘protocol door Paulo Guerreiro in PAF (FR) en Lean Management bij Kringwinkel Antwerpen.