Welke tien boeken staan op jouw boekenplank?

Neem deel aan een participatief kunstproject rond boeken!

 

Onlangs hoorde ik iemand vertellen over de boekenplank van Le Corbusier. Het klonk alsof daar steeds maar tien boeken op gestaan zouden hebben; de tien boeken die als referentiekader voor hem op dat moment het meest betekenisvol waren. 

Gebaseerd op dit idee van de boekenplank van Le Corbu start kunstenaar Kristof Van Gestel vanaf 18 september 2014 in boekhandel De Zondvloed in Mechelen een eigensoortige boekenclub waarin literatuur, maar ook sculptuur centraal staan. De leden van de boekenclub starten met de individuele denkoefening welke tien boeken hen het meest beïnvloeden in hun leven. De voorstelling en de bespreking van deze boeken in groep leidt vervolgens tot reflectie op eigenheid en gemeenschappelijkheid, en de rol van kunst in het dagelijkse leven. De verkregen inzichten worden richtinggevend voor het ontwerpen en het produceren van een persoonlijk boekenmeubel en de verkenning van de relatie tussen idee en vorm. De verkregen objecten en de bijhorende boeken worden vervolgens tentoongesteld.

 

Praktisch: Bijeenkomsten in boekhandel De Zondvloed, Onze-Lieve-Vrouwestraat 70, 2800 Mechelen op donderdagavonden op 18 sept., 9 okt., 30 okt., 20 nov., 4 dec. 2014 van 19.30 u. tot 21.30 u. voor de voorstelling van de boeken. Aanvullend in de winter van 2015 nog contactmomenten voor het ontwerpen en het produceren van het meubel, het maken van de tentoonstelling en de actieve reflectie op de workshop. Deelnemen is gratis. Geschikt voor deelnemers vanaf 18 jaar.

Inschrijvingingen of inlichtingen: kristof.vangestel@hogent.be of tel. 0486 246 727

 

Deze workshop kadert binnen Knowing by Doing, een platform voor participatieve kunstprojecten en ervaringsgerichte workshops voor groepen of op individuele basis dat kunstenaar Kristof Van Gestel vanuit zijn eigen praktijk heeft opgericht. Door toeschouwers tot actieve participanten te maken lokt hij ervaringen bij hen uit die dicht bij het leven staan. In het belang van dit onderzoek wordt aansluitend aan de workshop een actieve reflectie georganiseerd.